Karatésok Pusztazámoron

Nyomtatás

Tizenhat éve már, hogy 1998 szeptemberében Schvarcz Péter vezetésével elindultak a karateedzések Pusztazámoron. Azóta számos versenysiker, nemzetközi eredmény, de mindenekelőtt tucatnyi sikeres, talpraesett, egyenes fiatal bizonyítja a szakosztály eredményességét.

A Yama Karate Szakosztályt 1992-ben alapította Schvarcz Péter, a törökbálinti csoporttal. Néhány évvel később Pusztazámoron, Sóskúton és Budapesten is elindultak az edzések. Korosztályoknak és haladási szintnek megfelelő csoportokban lehet kipróbálni, illetve tökéletesíteni a shotokan karate mozgáselemeit és a modern versenytechnikákat. A gyerek edzéseken a technikák elsajátításán túl játékos formában fejlesztik a mozgáskoordinációt, a gyors reagálóképességet, a figyelem összpontosítását. Az idősebbek és a felnőttek a rendszeres testmozgáson túl bepillantást nyerhetnek mind a tradicionális karate technikáiba, mind a versenyzők edzésmunkájába. 

A versenyzők – 7-8 éves kortól a felnőtt korosztályig – kiemelt óraszámban gyakorolják a technikákat, erőnléti és koncentrációs gyakorlatokkal készülnek a versenyekre. Eredményességüket magyar bajnoki címek és helyezések, Shotokan világ- és Európa-bajnoki érmek, világkupa-sikerek fémjelzik. Közülük többen a magyar válogatott tagjai.

Az edzéseket Schvarcz Péter 5.danos szakedző vezeti. 1985-ben kezdett karatézni, többszörös Európa-bajnok, Európa-bajnoki és világbajnoki ezüst- és bronzérmes.1999-ben az Év sportolójává választották. Edzői végzettsége mellé 2008-ban Summa cum laude diplomát szerzett a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karán. Vendégoktatóként, szaktanácsadóként több hazai és külföldi JKA klub munkáját segíti. A Magyar JKA Karate Szövetség elnökségi tagja, 2007 óta a JKA nemzeti válogatott szövetségi kapitánya. Szakmai múltja és pedagógiai felkészültsége garanciát jelent gyerekeink komoly fizikai és lelki nevelésére.

Schvarcz Péter munkáját a pusztazámori Gyimesi Balázs segíti, aki 2 danos sportedző. 1999 óta Schvarcz Péter tanítványa. Országos és Európa-bajnoki, világbajnoki dobogós eredményeivel a háta mögött, aktív versenyzőként kapcsolódott be az edzői munkába. Kemény kézzel, de meleg szívvel oktatja a kis karatékákat, ahogy azt Mesterétől tanulta.

Az edzésekre óvodás kortól lehet járni. A karate szellemisége, a fegyelem, tisztelet, koncentráció, önuralom gyakorlása nagy segítség a gyerekeknek a fejlődésben és a szülőknek a nevelésben. A karatés diák iskolai munkáján, viselkedésén is nyomot hagy a rendszeres kemény munka. Akik pedig kedvet éreznek a versenyzésre, hosszú távú célokat kapnak, sikereket érhetnek el, amelyek további erőt, energiát adnak nekik. Kisgyermekkora óta karatézik a pusztazámori Gyimesi Balázs, Gróh Janka, a sóskúti Boros Dániel, Bank Bálint – ők mindannyian a magyar JKA-válogatott tagjai. Versenyeredményeik mellett az iskolai tanulmányokban is jól teljesítenek, tanulmányi versenyeken indulnak, sokoldalú, tehetséges fiatalok.

A karateedzések nem csak a sportolásról szólnak. Azon felül, hogy fizikai erőnlétet biztosítanak, elősegítik testünk megismerését, egészségünk megőrzését, kitartásra, önfegyelemre, tiszteletre, egyenességre nevelnek. A versenyeken el kell fogadni a vereséget, le kell győzni a csalódottságot, az edzéseken a fáradtságot. Újra meg újra le kell győzni önmagunkat. A karate az Életre tanít, óvodáskortól a felnőttkorig.

A szeptemberben induló edzésekre az iskolai helyszíneken és az alábbi elérhetőségeken lehet jelentkezni:

www.yamakarate.hu  – ’edzések’ és ’kapcsolat’ menüpont

yamakarate@gmail.com

D. M.

 

 

 

 

 

 

 

Decrease font size Default font size Increase font size