Október 12-án választunk

Nyomtatás

Az államfő október 12-ére tűzte ki az önkormányzati választások időpontját. Áder János hangsúlyozta, hogy „az önkormányzatiság elve olyan alkotmányos érték, amely a helyi közösségekhez tartozók demokratikus akaratnyilvánításán nyugszik”, ezért fontos, hogy az őszi választások alkalmával a polgárok minél nagyobb számban szóljanak bele saját közösségeik sorsának alakulásába. Kiemelten fontos azt is, hogy a választások lebonyolításának minden alkotmányos feltétele biztosított legyen – tette hozzá az államfő.

Az, hogy Áder János október 12-ére tűzte ki a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választását, azt jelenti, hogy ugyanezen a napon lesz a nemzetiségi önkormányzati képviselők választása is, ám ezt a jogszabályok értelmében a Nemzeti Választási Bizottságnak kell kitűznie.

A rendszerváltás óta ez lesz az első olyan önkormányzati választás, amelyen nem négy, hanem öt évre választják meg a helyhatóságok képviselőit és vezetőit. A mintegy nyolcmillió, magyarországi lakóhellyel rendelkező választónak augusztus 15. után kell kézhez kapnia a névjegyzékbe való felvételről szóló értesítést. A hivatalos kampány a választást megelőző 50. napon, vagyis augusztus 23-án kezdődik és a szavazás napján 19 óráig tart.

A választáson a képviselőjelöltek, a polgármesterjelöltek és a főpolgármester-jelöltek szeptember 8-án 16 óráig adhatják le ajánlóíveken összegyűjtött ajánlásaikat. A jelölteknek településtípusonként és választási típusonként eltérő számú ajánlást kell összegyűjteniük.

 

Decrease font size Default font size Increase font size