Hasznos tanácsok külföldön nyaralóknak

Nyomtatás

Ha az uniós polgár járata több órát késik, a közlekedési társaság, amellyel utazik, köteles méltányos kompenzációt fizetni – derül ki többek között az Európai Bizottság által a nyári szezon előtt összeállított jó tanácsok gyűjteményéből, amellyel a nyaralni indulóknak kíván segíteni.

A bizottság magyarországi képviselete által nyilvánosságra hozott listából egyebek mellett kiderül, hogy az uniós tagállamok állampolgárai uniós polgárnak minősülnek, így az unió területén kívül konzuli segítségnyújtásra jogosultak abban az esetben is, ha saját országuknak nincs ott képviselete. Bármely más uniós tagállam konzulátusát vagy nagykövetségét felkereshetik, illetve segítséget kérhetnek, ha például letartóztatják őket, balesetet szenvednek, vagy fontos iratokat veszítenek el. Krízishelyzetekben az uniós tagállamok kötelessége, hogy szükség esetén saját állampolgáraikhoz hasonlóan az uniós polgárokat is kimenekítsék.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy az utasjogokra vonatkozó uniós szabályoknak köszönhetően, ha az uniós polgár járata több órát késik vagy utazása hosszú késéssel kezdődik, a közlekedési társaság, amellyel utazik, köteles méltányos kompenzációt fizetni. Ha utazását törölték, és az éjszakát célállomásától távol, szállodában kell töltenie, akkor a légi vagy a vasúttársaságnak ki kell fizetnie ennek költségeit. A szervezett utazásokat szabályozó irányelv is védi a nyaralni induló európaiak érdekeit. Az irányelv a katalógusokban közölt információkra, a szankció nélküli útlemondásra, a szolgáltatásokért viselt felelősségre és az utazásszervező vagy a légitársaság csődje esetén szükséges védelemre terjed ki. Az Európai Bizottság javaslatai alapján – amelyeket az Európai Parlament is támogat – a jövőben ezt a védelmet azokra is ki fogják terjeszteni, akik az interneten foglalnak le szervezett utakat. 

További fontos információ lehet nem csak a nyaralóknak, hanem azoknak is akik egyéb okokból keresnek fel valamely unós tagállamot, hogy az EU idén nyárra tovább csökkentette a telefonköltségeket. A mobiltelefon külföldi használatával kapcsolatban ez az eddigi legnagyobb árcsökkenés: megabájtonként 45 eurócentről 20 eurócentre csökkent a roaming ára. Ezen túlmenően július 1-jétől néhány európai mobilszolgáltató lehetővé teszi, hogy utazásuk előtt a polgárok külön szerződést kössenek, és egy helyi szolgáltatót válasszanak abban az országban, amelyikbe ellátogatnak. Így össze tudják hasonlítani az ajánlatokat, és kihasználhatják a vonzóbb ajánlatok és a kedvezőbb árak nyújtotta lehetőségeket.

Ha egy uniós polgár megbetegszik vagy baleset éri valamelyik uniós tagállamban, illetve Izlandon, Liechtensteinben, Norvégiában vagy Svájcban, joga van a sürgősségi ellátáshoz. Ehhez az európai egészségbiztosítási kártyára van szüksége. A kártya felmutatásával ugyanolyan feltételekkel és ugyanolyan áron kap ellátást, mint az adott ország biztosítottjai. A kártya kiállítása ingyenes.

Hogyan szerezheti be a kártyát? A kártya beszerzése érdekében vegye fel a kapcsolatot a lakóhelye szerinti egészségbiztosítási intézettel, mivel minden ország saját területén felelős a kártya előállításáért és kiadásáért. 

MTI

 

Decrease font size Default font size Increase font size