Virágos Pest megye

Nyomtatás

Kitűnően szerepeltek a Pest megyei települések az idei Virágos Magyarországért versenyen. Falu kategóriában Zebegény lett az első; Budaörs, Csemő, Nagykőrös, Ráckeve, Százhalombatta különdíjazásban részesült.

A verseny célja a kulturált, környezetbarát, vendégváró ország kép kialakításának elősegítése volt, a településkép esztétikus megjelenítése, növényekkel történő díszítése, a környezetvédelem és környezetgazdálkodás az ökológiai követelményeire tekintettel.

A 2013. évi Virágos Magyarországért verseny első helyezettje falu kategóriában Zebegény lett. A település új vezetése felismerve a kitörési lehetőséget a turizmus felé nyitott. Közösségi tereket alakítottak ki, nagy hangsúlyt fektetnek a közterületek, zöld felületek fenntartására, kereskedelmi, intézményi környezet virágosítására. Jó érzékkel sikerült megtalálni az épített és a természeti örökség közötti egyensúlyt. Az árvíz a települést is érintette, melynek mára már a gondos kezeknek köszönhetően nyoma nincs. Több, korábban nem létező program indult az idei évben, ilyen például a Zebegényi virágos kertek napja. A település rendjének, esztétikus megjelenésének biztosításában tevékenyen vesznek részt a helyi vállalkozások, civil szervezetek és a vendégszerető lakosság is.

 Ennek alapján az országos zsűri Zebegény települést az országos első helyre javasolta falu kategóriában és méltónak tartja arra, hogy képviselje Magyarországot a 2014. évi Európai Virágos Városok és Falvak Versenyében.

 A díj: Magyarország képviselete a 2014. évi európai virágos városok és falvak versenyében, ismertebb nevén az Entente Florale Europe-ban. Az elismerő oklevél mellett egy köztéri tábla szintén a díjak között szerepel, hirdetve, hogy 2013-ban a Virágos Magyarországért versenyben Zebegény lett az első falu kategóriában. A Nemzetgazdasági Minisztérium 500 ezer Ft támogatást nyújt az európai versenybe történő felkészüléshez, a Magyar Turizmus Zrt. pedig egy 500 ezer Ft értékű promóciós csomagot ajánl fel.

 A 2013-as Virágos Magyarországért verseny keretében az alábbi díjakat nyerték Pest megyei települések:

 

Nemzetgazdasági Minisztérium (fődíj):

Zebegény (a város kategóriában Gyula nyert)

 

Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottsága:

Csemő

 

Magyar Turizmus Zrt.:

Nagykőrös

 

„Arany Rózsa" (régiós) díj:

Ráckeve

 

Fővédnöki díj:

Százhalombatta

 

Virágos Magyarország Szervező Bizottsága elnökének díja:

Budaörs

 

MTI, www.pestmegye.hu

Decrease font size Default font size Increase font size