A tüdőgyulladás megelőzhető

Nyomtatás

A tüdőgyulladás még ma is egy életveszélyes, de védőoltással megelőzhető betegség.

A legnagyobb veszélyben a kisgyermekek, az idősek és a krónikus betegek vannak. November 22-e a tüdőgyulladás világnapja.

A tüdőgyulladás a 10 vezető halálok között van világszerte. Az 5 évesnél fiatalabb gyermekek vezető haláloka. Minden 5 gyermekhalál közül egynek a tüdőgyulladás az oka.

A közösségben szerzett tüdőgyulladás hátterében leggyakrabban a pneumococcus baktérium áll. A tüdőgyulladás súlyos kimenetelűvé válhat, főleg az alapbetegségük miatt fogékony személyekben. A tüdőgyulladás az antibiotikus kezelés lehetősége ellenére az idős és a krónikus beteg felnőttek egyik leggyakoribb haláloka maradt. A tüdőgyulladás halálozása évtizedek óta meghaladja a 10%-ot a fejlett országokban is. Egy védőoltással megelőzhető betegségben senkinek sem kellene meghalnia – emelte ki Váci Sándor, a Légúti Betegek Országos Egyesületének elnöke.

A Légúti Betegek Országos Egyesülete kiemeli, hogy a magyar állam a jelenleg elérhető legszélesebb körű védettséget biztosító vakcinát térítésmentesen biztosítja a 2 évesnél fiatalabb kisgyermekek számára.

Mivel a védőoltás nem kötelező, ezért kérik a szülőket, hogy kérjék a gyermekorvos által felajánlott életmentő oltást gyermekeik számára a többi gyermekkori oltásokkal együtt.

Ma már a 18 év feletti felnőttek számára is törzskönyvezésre került ugyanaz a konjugált vakcina, amelyet a csecsemőkori immunizációs program keretében Magyarországon is eredményesen és biztonságosan alkalmaztunk már több százezer kisgyermeknél. A felnőtteknél az elmúlt 20 évben alkalmazott poliszaharida vakcinákhoz képest az új típusú konjugált vakcina lényegesen hatékonyabb, és képes immunmemória kiváltására is, ezért a felnőtteknél egyetlen konjugált vakcina életre szóló védettséget nyújthat.

Elsősorban azoknak a felnőtteknek van szükségük a pneumococcus elleni védőoltásra, akiket életkoruk (elmúltak 50 évesek) vagy krónikus alapbetegségük miatt fokozottan veszélyeztetnek a pneumococcus fertőzések.

Arra bátorítják azokat a felnőtteket, akik a pneumococcus okozta tüdőgyulladás szempontjából rizikócsoportba tartoznak, hogy beszéljenek kezelőorvosukkal, háziorvosukkal a megelőzés lehetőségeiről.

 

Légúti Betegek Országos Egyesüle

Decrease font size Default font size Increase font size