Bízza az adóbevallást a NAV-ra

Nyomtatás

Január 31-én lezárult a munkáltató adómegállapítás-választásának lehetősége. A magánszemélyek 2013. február 15-ig még választhatják az adóhatóság közreműködésével elkészített egyszerűsített bevallást.

 

A jogszabályváltozásoknak köszönhetően lényegesen egyszerűsödik a személyijövedelemadó-bevallási kötelezettség teljesítése. 2013. február 15-ig lehetősége van a magánszemélyeknek a 1253NY jelű adatlapon nyilatkozni arról, hogy bevallásukat a NAV állítsa össze. A nyilatkozat egyben egy megbízás arról, hogy a személyijövedelemadó-bevallást az adóhivatal a rendelkezésére álló adatok alapján elkészítse.

Az egyszerűsített adóbevallást 2013. április 30-ig kapják kézhez a megbízást adó magánszemélyek. Amennyiben a bevallás adatait – összevetve a birtokukban lévő igazolásokkal –megfelelőnek, helyesnek tartják, úgy a korábbi évek gyakorlatától eltérően vissza sem kell küldeni azt a NAV-nak. A törvényi feltételek alapján azonban nem minden adózó esetében készülhet egyszerűsített adóbevallás.

Bővebb információ a 1253NY jelű nyilatkozat kitöltési útmutatójában szerepel, mely a NAV által kiküldött egységcsomagban vagy a www.nav.gov.hu honlapon található meg.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal

Decrease font size Default font size Increase font size