Idén is október 30-án hirdetik ki a biztosítók a kgfb-díjakat

Nyomtatás

A biztosítók az idén is október 30-án teszik közzé kötelező gépjármű felelősségbiztosítási (kgfb) tarifáikat két országos napilapban, ennek alapján dönthetnek az autósok arról, hogy jelenlegi biztosítójuknál maradnak, vagy váltanak - hívta fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) szerdán.

 

A MABISZ közleményében emlékeztet: az Országgyűlés október 8-án elfogadta a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási törvény módosításáról szóló javaslatot. Ebben a legfontosabb változás, hogy a biztosítók 2013. január 1-jétől szabadon, évente többször is módosíthatják kgfb-díjtarifáikat, így az új díjak meghirdetésére nemcsak évente egyszer, október végén lesz majd lehetőségük. A módosítást azonban legalább 60 nappal a hatályba lépés előtt közzé kell tenni.

 

Az ügyfelek a biztosítást továbbra is évente egy alkalommal, az adott biztosítási szerződés évfordulóján tudják felmondani. A díj nem változik az adott biztosítási időszakban - hangsúlyozza a MABISZ.

 

2010 előtt mindenkinek egységesen, január 1-jével volt lehetősége felmondani a biztosítási szerződést. Az azóta vásárolt gépjárművek esetében az évforduló a szerződés megkötésének időpontja, vagyis gyakorlatilag az autó megvásárlásának napja. Jelenleg már mintegy 600 ezer autós kgfb-szerződése nem esik egybe az év végével.

 

Október 30-án két országos napilapban, a Napi Gazdaságban és a Magyar Hírlapban jelennek meg a január 1-jétől érvényes díjtarifák. Jövő évtől a biztosítóknak nem kell meghirdetniük a nyomtatott sajtóban a tarifákat, elegendő lesz elektronikusan - saját honlapjukon, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF), valamint a Magyar Biztosítók Szövetségének honlapján - közzétenni azokat.

 

Az ügyfeleket érintő további újdonság, hogy kötelezővé válik a kártörténeti rendszer azonosító számának használata. Ennek alapján a jövőben egyszerűbbé válhat a kártörténeti adatok lekérése, illetve a szerződések azonosítása. Több társaságnál ez a szám már szerepel a hamarosan kézbesítendő ügyfélértesítőkön - közölte a MABISZ.

 

A szövetség adatai szerint 2012. június 30-án 4,268 millió kgfb-szerződés volt érvényben, ebből mintegy 3,2 millió személygépkocsi, több mint egy millió pedig haszongépjármű.

 

Forrás: http://www.hasznoshirek.hu

Decrease font size Default font size Increase font size