Kistérségi fesztivál Budakeszin

Nyomtatás

Az idén szeptember 8-án a hetedik kistérségi fesztiválnak Budakeszi adott otthont „Generációk találkozása” címmel. A környék tíz települése mutatkozott be a nagyon szépen, igényesen renovált városháza előtti téren felállított sátrakban. A rendezvényt dr. Csutoráné dr. Győri Ottília Budakeszi Város polgármestere nyitotta meg és meleg szavakkal üdvözölte a résztvevőket. Ezután megtekintették a környező falvak sátraiban elhelyezett kiállításokat, kézműves bemutatókat, megkóstolták a helyi hagyományos ételeket, pogácsákat, fánkokat, kalácsokat, finom borokat. A megnyitó napján a kistérség 10 települése mutatta be a felállított színpadon több generációt képviselő művészeti csoportjait, melyek a helyi kulturális közművelődési életet tükrözik.

Pusztazámor ifjú és még ifjabb művészeinek alkotásaival ismertette meg a látogatókat. A Zámori Kör rendezésében az idei falunapon látott kiállításon már szereplő művészek közül Schnedarek Réka „Zámori arcok” című sorozatából két portrét és néhány gyönyörű tájképet mutattunk be. Király Mónika ősi magyar motívumokkal díszített kerámiái is méltó elismerést arattak. Tuzson Eszter is elhozta kedves festményeit és a fából faragott, megindítóan szép Madonna-szobrát. Testvérbátyja, Tuzson Gergely községünkről készített remek légi felvételével keltette fel különösen a fiatal látogatók figyelmét. Gróh Katinka 14 éves korában készített, halakat, madarakat, rókát és szépséges tündért ábrázoló alkotásait is sokan megcsodálták.  Emellett természetesen községünk családi vállalkozásai is megjelentek; mégpedig a Dénes Natúr Műhely igényes kiállítású természeti és vadászati könyvei, valamint a Zsigray Nyomda és Képeslap Stúdió Pusztazámort bemutató képeslapjai formájában. 

A Zámori Kör gondozásában kiadott helyismereti kézikönyvünk, a Pusztazámor krónikája sokak érdeklődését felkeltette, és szívesen lapozták a Mátrai Sándor gyönyörű fényképeit tartalmazó albumot is. Emellett többen megdicsérték helyi újságunk, a Zámori Hírek szép megjelenését. Kiss Ágnes az általa sütött igen finom mákos, diós és túrós rétesével, Süle Károly aranyérmes vörösborával és a Peridot-Line Kft lúgos ásványvizével kínálta meg a sátrunkba látogató vendégeket.

A színpadon fellépő 10 éves Gróh Janka, zámori kislányunk Marék Veronika verseire írt, Tallér Zsófia zenéjével készült Boribon muzsikál című gyereklemez egyik dalát, a Pillangó címűt énekelte bámulatba ejtő határozottsággal, csodás ének tehetségét megmutatva, amivel osztatlan sikert aratott.

Összességében elmondható, hogy Pusztazámor megjelenése a fesztiválon méltó módon, színvonalas kiállítással reprezentálta fejlődő falunk kulturális életének egyik színfoltját, melyre jogosan lehetünk büszkék.

A Kistérségi Fesztivál megnyitó napja után még folytatódik a rendezvény-sorozat az egyes településeken különféle előadásokkal, népzene-, néptánc- és népdalbemutatókkal, főzőversennyel és borünneppel, lovas és motoros felvonulással, kézműves, hobbi- és művészeti kiállításokkal, sportversenyekkel, népmese- és versmondó versennyel és nem utolsósorban szeptember 29-én, a fesztivál zárása előtti napon Pusztazámoron a hagyományos szüreti felvonulással és mulatsággal.                                               

 

                                                                                                                                                           F.Zs.

Decrease font size Default font size Increase font size