Pest megyében 18 járás alakul

Nyomtatás

A járások és az ahhoz rendelt kormányablakok létrehozásának fő célja, hogy a közigazgatás közelebb kerüljön az emberekhez. Ne a polgárok, az ügyiratok utazzanak – hangsúlyozta Tarnai Richárd, a Pest Megyei Kormányhivatal vezetője.  A járás területén a járási székhelyeken kívül is működnek kormányablakok, amelyek a járás lakosságát egyablakos ügyintézéssel szolgálják. A kormányablakok egyfajta államigazgatási trafikok lesznek: 2500 témakörben intézhetik ügyeiket a polgárok ügyfélbarát – reggel 8-tól este 8-ig nyitva tartó – ügyfélszolgálaton.

Tarnai Richárd kormánymegbízott a napokban újra egyeztetett a leendő megyei járási hivatalok székhelyein lévő szakemberekkel. A megbeszélésen a kormánymegbízott bemutatta Csepregi Tibor járási koordinátort. Tarnai Richárd elmondta: a nemrégiben kinevezett szakember a megyei járási biztosok munkáját fogja össze. Pest megye járási rendszerének kialakítása különösen nagy feladat, mivel a megyék közül itt alakul a legtöbb, számszerűen 18 járás.

A  magyar közigazgatás egykor szerves egységét képező járások és járási hivatalok egykor elválaszthatatlan részei voltak a magyar államigazgatásnak. A több száz éves múltra visszatekintő járási rendszert 1983-ban szüntették meg, jövőre tehát harminc év után, de új szervezeti rendben és új céllal alakulnak meg ismét a járások a megyei kormányhivatalok szervezeti egységeiként. Erről júniusban törvényt fogadott el az Országgyűlés.

A járások létrejötte a közigazgatás átfogó, a közjót szolgáló "Jó Állam" kialakításának fontos állomása. A cél modern kori járások kialakítása, melyek alacsony társadalmi költséggel, hatékonyan és ügyfélközpontúan működnek.

Tarnai Richárd, Pest megyei kormánymegbízott az elmúlt hónapokban rendszeresen, személyesen egyeztetett a megyei települések polgármestereivel a járási rendszer kialakításáról.

A kormányhivatalok járási központjainak legfontosabb feladata a helyben intézendő államigazgatási feladatok ellátása. A jövőre megalakuló járási hivatalok elsősorban okmányirodai feladatokat, a gyermekvédelmi és gyámügyeket, valamint egyes szociális, környezetvédelmi, természetvédelmi igazgatási ügyeket vesznek át a településektől. A járási hivatalokban szakigazgatási szervek működnek majd: gyámhivatal, állategészségügyi és élelmiszer-ellenőrző hivatal, földhivatal, munkaügyi kirendeltség.

 

Bazsó Zoltán

Pest Megyei Kormányhivatal

sajtófőnök

Decrease font size Default font size Increase font size