Miért fontos a kutyasuli?

Nyomtatás

A legújabb régészeti leletek és az ehhez kapcsolódó kutatások szerint a kutya kb. 32 000 éve él az ember társaságában.  Azóta okoz fejtörést a vele való kapcsolatrendszer megfejtése.

Mindenki kapcsolatba kerül kutyákkal. Lehet az a kutya sajátunk, vagy egy rokonlátogatáskor az ottani házi kedvenc, vagy csak egy szerencsétlenül járt kóborló az utcán. Az ilyen alkalmakkor – persze csak ha túllépünk a „nemmészinnenazanyád” régi rossz beidegződésen – mindenképpen valamilyen kommunikáció zajlik ember és állat között. Két különböző faj próbálja kitalálni, illetve megérteni a másik jelzéseit. Ha ez sikerül, akkor akár kapcsolattá is fejlődhet egy ilyen találkozás, ha nem, akkor a legrosszabb esetben balesettel és sérüléssel is végződhet a történet.

Ha saját házi kedvenc tartása mellett döntünk, túl azon, hogy a fajta, illetve az egyed kiválasztásánál is fontos a szakértelem, már az új társ megérkezése előtt tájékozódnunk kell annak közlési módjairól ahhoz, hogy a nevelésben ne legyenek súlyos zsákutcáink.

Egy példa. Hazavittünk egy menhelyről egy kutyát. Az etetés elérkeztekor a kutya izgatottan nyüszít, de ezzel egy időben a földhöz lapul közeledtünkkor. Mit akar elmondani nekünk ilyenkor, hogyan reagálunk mi a viselkedésünkkel, mit kell ahhoz tennünk, hogy a zavart, helytelen viselkedését a mi reagálásunkkal és viselkedésünkkel egy békés, nyugodt és magabiztos viselkedéssé változtassuk, amit aztán más szituációkban is hasznosíthatunk?

Nos, ez csak egy, a kutya tartása során esetlegesen felmerülő kérdésláncok közül, az ilyen problémasorokból még van pár száz, ha nem több. Ezek megválaszolását és kivitelezését van aki magától is képes megtenni, de a kutyatartók többségének ehhez több-kevesebb segítségre van szüksége.

Mihez is hasonlíthanám a folyamatot? Például a nyelvtanuláshoz.  Mindenki képes megtanulni egy másik nyelvet? Lehet kapni szótárat, könyveket, munkafüzeteket, hanganyagot. Vannak olyanok, akik önállóan képesek elsajátítani egy idegen nyelvet. A legtöbbünknek azonban szüksége van ehhez segítségre, egy olyan közegben kell időt töltenünk, ahol minden résztvevőt ez a cél motivál.

A kutyasuliban minden adva van ahhoz, hogy megtanuljunk egy másik nyelvet beszélő egyeddel kommunikálni. Igaz, a környezet egy kicsit eltérő a hagyományos iskoláétól, de hát a tananyag sem hétköznapi.

Nos, ehhez a tanulási folyamathoz nyújt elsődlegesen segítséget a kutyasuli, mert aki a kutyát mint társállatot választja, egy harmonikus kapcsolatra gondol, nem megoldhatatlannak tűnő problématengerre. Szeretnék itt a lapban is, de elsősorban az életben segíteni a kutyatulajdonosokat abban, hogy ezt a több évezredes múltra tekintő kapcsolatot felhőtlenül, vagy legalábbis a legkevesebb felhővel élvezhessék.

Problémájuk van kutyájukkal? Írjanak elektronikus úton, vagy hívjanak, szívesen állok rendelkezésükre szaktanácsadással is. Ötleteiket is várom, hogy az újság következő számaiban milyen témákról olvasnának szívesen.  

Szeretettel várok mindenkit a Tárnoki kutyasulin is kiképzési időben, szombatonként 14 órakor, vasárnaponként 9 órakor, az M7-es autópálya hídjánál.

Petrás Antal

iskolavezető, Tárnoki kutyasuli

+36 309/77-11-66

web: kutyasuli.eu

e-mail: tarnokikutyasuli@gmail.com

Decrease font size Default font size Increase font size