Újra várja a látogatókat a Régészeti Park!

Nyomtatás

Magyarország első őskori szabadtéri múzeuma, a százhalombattai Régészeti Park az idén is sok érdekes kalandot ígér a látogatóknak. A szezonban gazdag programok, szolgáltatások várják a történelmet, régészetet kedvelőket, egyénileg és csoportosan egyaránt. A több ezer éves múltat idéző parkban megismerhetik az őskorban élt emberek környezetét, építkezését, mindennapjait, sőt maguk is átélhetik mindezt.

Elkészíthetik használati tárgyaikat, eszközeiket és ékszereiket is. A munkatársak korhű viseltbe öltözve fogadják a látogatót, megidézve a kor hangulatát. Sőt bepillantást nyerhetnek abba is: vajon hogyan telhetett akkoriban egy nap?

A százhalmok, a városnak nevet adó vaskori halomsírok, melyek közül néhány már messziről is észrevehető, az előkelők sírkamráit rejtik. Az egyik feltárt, 2700 éves tölgyfából épített folyosós sírkamrát eredeti helyén tekintheti meg a látogató, ahol többnyelvű ismeretterjesztő film segítségével megismerheti a régmúlt korszak temetkezési szertartását.

Az érdeklődők kipróbálhatják az őskori mesterségeket, megkóstolhatják a korabeli receptek alapján készített ételeket és az őskori lepényt. Májustól minden hónap harmadik vasárnapján egész napos családi napokat szerveznek, amelyek során az őskor más-más területeit ismerhetik meg. Őskori kézműves foglalkozások, kiállítások, játszóházak, ételkóstolók várják a kicsiket és nagyokat egyaránt.

Időpontok:

május 20. Kelta nap,

június 17. Növények napja,

július 15. Régészet napja,

augusztus 19. Ókori játékok napja,

szeptember 16. Viselettörténet.

A gyerekeket július 9-től 14-ig az első nyári táborban az ArchaeoSuli, augusztus 6-tól 11-ig amásodik nyári táborban az ArchaeOlimpia várja.

Az ünnepélyes szezonnyitó rendezvényre április 20-án került sor, mely kapcsolódott a Föld napjához is. A Régészeti Park szezonnyitóján és a „Matrica” Múzeumban ezen a napon emlékeztek Poroszlai Ildikó egykori múzeumalapítóra. A múzeumalapító „Matrica” Múzeum homlokfalán elhelyezett emléktáblájának koszorúzási ünnepségével kezdődött a rendezvény.

Október 20-án a Múzeumok őszi fesztiváljához kapcsolódik majd a szezonzáró rendezvény.

 

A Régészeti Park október 31-ig várja a természetet kedvelő, a történelem és a régészet

iránt érdeklődő gyermekeket, felnőtteket.

 

Dobos Ágnes

 

Cím: Régészeti Park, Százhalombatta, Poroszlai Ildikó u 1

www.matricamuzeum.hu, www.facebook.com/matricamuzeum

Információ: 06 30 9 966 045, agnesdobos@matricamuzeum.hu

Decrease font size Default font size Increase font size